Az emberek különböző okokból szeretnék átkárpitozni meglévő bútorukat. Az alábbiakban néhány olyan okot sorolunk fel, amiért az átkárpitozásra lehet szükség:

  1. Megújítás: Az átkárpitozás lehetővé teszi, hogy a bútorok új életet kapjanak és újra vonzóak legyenek. Ha az eredeti bútor szerkezetileg jó állapotban van, de az anyag kopott vagy elavult, akkor az átkárpitozás ideális lehetőség az új megjelenés eléréséhez.
  2. Stílusváltás: Az átkárpitozás lehetővé teszi a bútorok stílusának és megjelenésének megváltoztatását, amely az otthon új berendezéséhez vagy belsőépítészeti tervezéshez illeszkedik. Például, ha valaki lakásának enteriőrjében a korábban használt mintás vagy színes bútorok helyett inkább a letisztult, egyszínű stílust preferálja, az átkárpitozással könnyedén megváltoztathatja a bútorok megjelenését.
  3. Funkcionalitás: Az átkárpitozás lehetővé teszi a bútorok funkcionalitásának javítását, például ha a bútor merev, kényelmetlen vagy nem illeszkedik az adott helyiséghez. Az átkárpitozás során az ülőfelület és a támlák újra alakíthatóak és átalakíthatóak, hogy kényelmesebb és praktikusabb legyen a használatuk.
  4. Érték megtartása: Ha az embernek antik bútorai vannak, akkor az átkárpitozás megóvhatja ezeket a bútorokat az elhasználódástól, és növelheti azok értékét.

Az átkárpitozás egy gazdaságosabb megoldás lehet, mint a teljesen új bútorok vásárlása, mivel az árak az anyagtól, az átméretezéstől és a munkaóráktól függően változnak. Az átkárpitozás ráadásul lehetővé teszi, hogy az emberek saját ízlésük szerint alakítsák ki bútorjaik megjelenését, és hosszú távon is megtartsák ezeket a kedvelt darabokat.